roxane toth

Materiális és értéktelen társadalom

Neked sincs mit felvenni igaz?

2021. január 29. - Roxane Toth

img_7568.JPEG

Reklámok, influenszerek, kirakatok, a környezetünkben élő emberek. Minden nap rengeteg olyan inger ér, ami a "nem vagy elég jó" lelki gombunkat nyomogatja. Ez is a céljuk.

Akkor érezzük jól magunkat, ha a mások által birtokolt sok esetben magasabb árkategóriájú terméket magunkra aggatjuk. Elképesztően materiális értékmentes társadalomban élünk. 

Emberek telegardróbbal sem elégedettek. Még több és több cucc felhalmozásának a mókuskerekébe ragadva hajszolják a pénzt, mert pl.: erre és erre a luxustermékre fáj a foguk. Viszont, amint kielégítődik ez a vágyuk, jön a következő táska, egyel újabb autó stb.

Magával a vásárlással nincsen probléma, amennyiben az tudatos. Vannak olyanok, akik csak azért vesznek nagyobb házat, hogy a sok lim-lom elférjen. Férfiak és nők güriznek napi 8 órát (vagy többet), hogy aztán végre következő hónap elején, vagy akár évekkel később vehessenek maguknak valami, valódi értéket nem jelentő szart.

Mindeközben fontos társadalmi kapcsolatok és családok mennek tönkre. Arról nem is beszélve, hogy sok ember teljesen kiég a munkától, megbetegszik a stressztől és idegileg leépül. Az egészséges dolgokról és a vállalt gyermekek neveléséről inkább már nem is ejtek szót. 

Miért történik mindez? Mert az embereknek nincsen idejük. Se magukra, se másra. Megelőzöm a mindenbe belekötőket: Természetesen nem a mély szegénységben élő emberekről beszélek, hanem főként a közeposztálybeliekről.

Rengeteg gazdagabb emberről meg sem mondanánk, hogy annyi pénz van a számláján, hogy élete végéig boldogan elélnek a gyermekeik is. Miért? Mert csak azt veszik, ami szükséges, nincs a ruhatárukba a legújabb Gucci, nem adnak ki felesleges 10.000,-eket egy cipőért, amiből az olcsóbb is van olyan jó (vagy akár jobb is), mint a logózott. Olyan dolgokat vásárolnak, amik a pénzt hozzák, és nem azt, amik elviszik. 

Sok ember boldogtalan, természetesen nem az interneten. Ott mindenki jól van. Szerintem, sokan nem is tudják mi a boldogság igazából, fogalmuk sincs, hogy tehetik magukat boldoggá. Ugyanis a dolgok nem tesznek azzá hosszú távon. Egy új autó is csak pár hónapig új.

Rengetegen vannak egymás mellett ülve, de egyedül a saját világukban a telefont nyomkodva. Generáció nő fel folyamatosan a laptopot, a tabletet és a telefont nyomkodva. Sok gyereknek fogalma sincs, hogyan kell ezek nélkül jól érezni magát. 

Sokan nem tudnak egészséges kapcsolatot kiépíteni sem magukkal, sem másokkal. TITOK: A pénz sosem lesz elég, mindig több kell belőle, hiszen az elért szint csak magasabb keresettel fenntartható, növelhető.

Félreértés ne essék, a pénzkereset sajnos fontos a megélhetéshez, és sajnos az életben maradáshoz is. De minden havi keresetünk elherdálása pólókra, nadrágokra, cipőkre, táskákra, elektronikai cikkekre kevésbé.

Mi a fontos? A mértékletesség, a tudatos fogyasztás, a napi 24 óra legjobb kihasználása, a gyermekek nevelése, a nagymama mosolya, saját magam szeretete, a párom érintése, a kiskutyám szuszogása, a jó hangulatú családi vacsorák. 

Attól, hogy nem birtokolsz egy tárgyát, vagy nincsen márkás táskád és apple telefonod még értékes vagy. Nem ezek határoznak meg, hanem a személyiséged, ez az egyetlen értéked, amit életed végéig birtokolsz.

süti beállítások módosítása