roxane toth

Ezért nem fogsz soha úgy kinézni, mint egy influenszer

2020. augusztus 16. - Roxane Toth

im1.jpg

Amikor tudatlanul végiggörgeted az instagramot és szembesülsz egy tökéletes képpel valakiről, aki annyira hibátlan, hogy azon kezdesz el gondolkodni, miért nem nézel ki te is így?!

Arra számítunk, ha megvesszük azt a terméket, amit ezek az emberek elvileg használnak, akkor mi is olyan tökéletesen nézhetünk ki, mint ők. Ez kezdetek óta a szépségipar, azonban az ember már csak ember.

Az Instagram arról szól, hogy az általunk vélt legjobb képeket tesszük közzé, amiken a legelőnyösebb pozícióban, a legjobb szettünkben vagyunk fényképezve. Tehát, jól nézünk ki. Ettől érdekes. Ki szeretne egy olyan hírfolyamot nézegetni, ahol mindenki legrosszabb képe szerepel, például a legpechesebben elkapott pillanatok?!

Ebben a posztban rétegenként fedem fel, miért nem szabad az influenszerekhez hasonlítani magadat. Hiszen, soha nem leszel képes úgy kinézni mivel, ők sem úgy néznek ki, mint a képeken.

1.   Megvilágítás

Sok véleményvezér lámpákat használ. Itt akár 5-6 különböző világítótestről is beszélhetünk. Fontos ez pl.: a sminkeseknél, hiszen, annak aki sminkes videót készít fontos, hogy az aki őt nézi, reprodukálni tudja a lépéseit és tisztán lássa az eredményt. Ez rendes megvilágítás nélkül lehetetlen. Így egyébként az arcuk tökéletesnek és pórusmentesnek tűnik.

AZ ARC

Instagram: Textúrázatlan, teljesen egyenletes, hidratált, tökéletesen sminkelt vagy „nem sminkelt”.

Valóság: Mimika, pórusok, pattanások, szeplők, ráncok, textúrált bőr, amivel nincsen semmi baj, ilyen az emberi arc.

2.   Pózok

Mindenki tisztába van azzal, hogy melyik oldala az úgynevezett „profil”. Ezzel az arcrészünkkel jobban meg vagyunk elégedve, mint a másik felével. Az ember nem gép által tervezett, így senki sem teljesen szimmetrikus, és nem is teljesen egyforma. Van, hogy az egyik szemünk kicsit lefelé hajlik, a másik orrlyukunk kicsit nagyobb. De ez a normális. Manapság annyit foglalkozunk ezzel, hogy egy idő után berögződik és tudat alatt egy bizonyos pózba vágjuk magunkat, ha fotózásra kerül a sor. Így vannak ezzel az influenszerek is. Átgondolás nélkül tudják, milyen pozíciót vegyenek fel, annak érdekében, hogy az előnytelenebb részeket elfedjék, az előnyösebbeket pedig megmutassák. Tisztában vannak azzal, hogyan tűnhetnek magasabbnak, vékonyabbnak, nagyobb és kerekebb popsijúnak, a kis mellűek nagyobb mellűeknek és stb.

Instagram: Beállított, kényelmetlen, természetellenes testtartás, megtervezett, tudatos.

Valóság: Kényelmes, természetes.

3.   Kameraállás

Ezeket az embereket úgy fotózzák és úgy irányítják, hogy az a számukra előnyös szögből történjen. A fotós, vagy az a személy, aki fotózza látja és jelzi neki, hogy pl.: 2 centit odébb kellene állni, egy kicsit jobban dőljön, egyenesebben a hát, jobban kidugni a popsit, stb. Arról nem beszélve, hogy a kamerával vagy telefonnal különféle módokon fotóz (fentről, lentről, dőlten).

Fontos megemlíteni azt is, hogy 1 jó képhez, nagyon sok esetben több 10, vagy több 100 kép készül el, amiben változik a póz. A tömegfotókból, kerül ki az az 1, ami a legtökéletesebb minden téren (fény, póz, mimika, mozdulat)

4.   Szerkesztés

Sokan használják a jól ismert Photoshopot, ami a test szerkesztéséhez tökéletes. De manapság ennél azért jóval elterjedtebb, a telefonon is könnyen használható: Lightroom, Snapseed, VSCO (a többit nem ismerem). Az én kedvencem a Snapseed és a Lightroom. Ezekkel elérhetőek a festői képek készítése valamint, valódi barnulás nélkül is lehetünk barnák. Amit tudni kell az az, hogy ez nem a valóság.

Én az alábbi technikákat használom a szerkesztéshez (Esetemben a nyelvezet német, de természetesen, akinek magyar a telefon nyelvezete, annak magyar az app is):

nyers.JPEG

Először Snapseed-ben a HDR Scape-en állítok, ami igazából az árnyékokon, a fényeken és az élességen módosít. 4 különböző beállítás közül választhatunk, majd ezeket tompíthatjuk, vagy erősíthetjük.

im2.PNG

Ezt követi a Szemcsés film, ami igazából hasonlít a filterhez, azonban ez inkább a színekkel és azok mélységével játszik. Itt elég sok választási lehetőség van, az én kedvencem az X3. Erről leszedem teljesen a szemcsésségét, általában a stílus erősségén nem változtatok (megvilágítás függő).

im3.PNG

Az elmentett képet megnyitom Lightroom-ban, ahol a fényeken, az élességen, a színeken külön-külön szoktam javítani. Van egy jól bevált szűrőm, amin nem igazán módosítok, hogy az instagram feedem együttesen jobban mutasson és a képek hasonlóak legyenek.

im4.PNG

Ezen kívül, semmi mást nem szerkesztek a képeken.

süti beállítások módosítása